Listen Bear


I norra Zimbabwe lärdes kvinnor att brodera av norska missionärer.

Dessa kvinnor började i sin tur lära ut denna unika teknik till andra kvinnor och deras speciella broderistil finns nu allmänt i hela Zimbabwe.

Björnarna är tillverkade av flyktingkvinnor som bor i läger i utkanten av Kapstaden i plåtskjul utan el eller rinnande vatten. Deras konstnärliga förmåga uppmärksammades av en kvinna som hade en hantverksbutik i Cape Town. Hon började sälja deras konstverk och så fick hon en idé och designade björnen. Det tar ca en vecka att skapa en enda björn, ett unikt konstverk.

 

Merl Levin uppmanades av ett sjukhus i Norge att skriva en bok för traumatiserade barn. Hon visste värdet av vad en docka kan betyda för ett hjärtbrutet barn, och hon letade efter en mjuk, handgjord docka för barnen att älska och hålla om och berätta sina historier för .... till och med historier som de kan vara rädda för att berätta för någon annan. 

Merle utnyttjade sin erfarenhet av att ha sett San Bushman-barnen i Kalahari-öknen leka med sina ”lyssningsdockor” gjorda av pinnar, dekorerade med strutsäggskal och frön.

Och så kom Listen Bear boken till. Inuti varje nalle finns ett speciellt Vortex-kort.


Många Listen Bears ges fritt till utsatta barn och överskottet går direkt tillbaka till projektet.


Pris 625:- för en Listen Bear och tillhörande bok.